McBieb DISNEY

Artikels Stamboom

This page contains the following items:


De familie Duck

Categorie:
disney
Type:
Stamboom
Auteur:
Sander
Datum:
2004-07-02
URL origineel:
http://informatie.mcduck.nl/De_familie_Duck/ (nieuw venster)
En.Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Duck_family (nieuw venster)
Nl.Wikipedia:
Geen
Commentaar McDuck (nieuw venster)
Geen commentaar McDrake Nederland
Commentaar McDrake International (nieuw venster)

De familie Duck

Over de Duck-familie

De familie Duck bestaat sinds 1564. Toen vaarde Bootsman d’Eendt in West-Indië op het Britse schip The Falcon. Hij verdronk in 1564 toen het schip zonk, en zou zijn gereïncarneerd als Donald Duck. Verder hoorde niemand meer iets over de familie totdat Wilhelmus Duck (de man van Oma Duck) verscheen in Calisota. Oma Duck komt van de Prul-familie (dus is familie van Cornelis Prul, de stichter van Duckstad).

Over de McDuck-clan

Dagobert Duck heeft ook een interessante familie, de McDuck-clan. De McDuck-clan was een heel rijke Schotse clan. De eerste bekende McDuck was Eider McDuck (800-946). Maar in de niet gebruikte schetsen van Don Rosa voor het Levensverhaal deel 1 bestaat de clan al sinds 122 na Christus.

De McDucks hebben heel lang in een kasteel bij Somber Moeras (in Schotland) gewoond. Maar in 1675 kwam ‘de hond’, een truc van de Whiskervilles, waarmee ze de McDucks verdreven.

De clan werd later heel arm. Fergus McDuck, de vader van Dagobert, moest het kasteel zelfs bijna verkopen, maar toen kwam Dagobert met veel geld terug uit Amerika en was het kasteel gered. Dagobert, ‘de laatste van de clan McDuck’ moest de eer herstellen, en dat lukte hem ook, want hij werd de gierigste geldwolf ter wereld, iets waar de clan trots op was.

Toen Dagobert in Duckstad ging wonen, heeft hij (volgens de Nederlandse uitgever) zijn achternaam veranderd in Duck om inkt te sparen. In oude drukken heet hij echter wel Dagobert McDuck.

Als je meer over de McDucks wilt weten, moet je zeker het levensverhaal van Dagobert lezen.

Stambomen

Er zijn vele Duck-stambomen gemaakt. Bijna elke schrijver interpreteert de familie Duck anders: bij de ene heeft Donald een oom Heisa, bij de andere is Oma Duck een zus van Dagobert, en ga zo maar door. Hier zijn enkele opmerkelijke stambomen:

Carl Barks

Carl Barks heeft een paar stambomen van de Ducks gemaakt. Begin jaren ’50 maakte hij een schets voor zichzelf.

In maart 1991 maakte Barks voor Don Rosa een kleine schematische stamboom. Toen hij deze maakte, was hij de vorige vergeten, dus het klopte niet meer precies.

In april kreeg Barks zijn eerste versie uit de jaren ’50 weer te zien. Deze voegde hij samen met die die hij in maart had gemaakt. Maar hij heeft nooit een officiële stamboom getekend.

Don Rosa

De stamboom door Keno Don Rosa is in 1993 voor het eerst gepubliceerd, en gemaakt voor Egmont.

Toen Michel Nadorp deze herinkte voor de Nederlandse publicatie, heeft hij een aantal dingen weggelaten, zoals de ouders van Donald en de man van Oma Duck. En hij heeft Rosa's D.U.C.K.-dedicatie weggehaald.

Gilles Maurice

Gilles Maurice, de maker van Calisota Online) heeft een zeer uitgebreide stamboom gemaakt, waarin hij ongeveer elk genoemd familielid van Donald in heeft gezet. Deze is niet officiëel, maar heel interessant en er staat veel uitleg bij. De plaatjes heeft hij uit strips gehaald.

Meer stambomen

Op Calisota Online staan meer stambomen.

Meer over de familie Duck

Auteur: Sander Dijkhuis (2 juli 2004, 14:45).

Oom Dagoberts levensverhaal

Inleiding

In 1991 begon de tekenaar Keno Don Rosa met het schrijven van een biografie van de rijkste eend ter wereld, Dagobert Duck. Het heette ‘The Life and Times of $crooge McDuck’, en in het Nederlands ‘De jonge jaren van een steenrijke eend’. Twee jaar later, in 1993, maakt hij het verhaal af. Het was te verwachten dat dit geen serieus verhaal zou worden. Don Rosa staat immers bekend om zijn rijk gevulde (humoristische) achtergronden.

Barks / Rosa

In vrijwel alle verhalen van Rosa zie je sporen van de verhalen van Carl Barks, de bedenker van Duckstad. Zo ook in het levensverhaal. Voorbeelden zie je op A feeling of Déjà-vu ?.

De delen

Hier staat het levensverhaal beschreven. Sommige delen heeft Rosa eerder of later getekend. Deze zijn dan aangegeven met bijvoorbeeld 3-A.

0. ‘Van Ducks, dubbeltjes en dwaze heksen’

Verhaalcode: D 91249
Datum eerste publicatie: 12 juni 1995
Originele titel: ‘Of Ducks, Dimes and Destinies’
Nederlandse publicaties: DE 1996-06, OD 58, DE Avonturenomnibus 23

Dit deel van ‘De jonge jaren’ wordt gezien als een proloog op de andere delen. Dagobert heeft een gratis maaltijd bij Donald en de Neefjes gekregen en betaald het terug met een verhaal. Hij verteld hoe hij zijn eerste dubbeltje kreeg. Wat de Ducks niet weten is dat Zwarte Magica meeluistert. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om terug in de tijd te reizen en het dubbeltjes te stelen voor Dagobert het in handen krijgt…

1. ‘De laatste van de clan McDuck’ (1867 – 1880)

Verhaalcode: D 91308
Datum eerste publicatie: 10 augustus 1992
Originele titel: ‘The Last of the Clan McDuck’
Nederlandse publicaties: DE 1993-11, DE Avonturenomnibus 16, OD 53, OD 57

Het verhaal begint met een korte introductie waarin we algemene beeld te zien krijgen van Dagobert in zijn normale leven. Vervolgens begint het grote levensverhaal. Het is 1877. De tien jaar oude Dagobert (Mc)Duck wandelt met zijn vader Fergus over het kerkhof naast het Kasteel McDuck. Hij vertelt over de oude Clan en diens helden. ’s Avonds maakt Fergus een schoenpoetsset voor Dagobert. Kort daarna verdient hij zijn eerste muntje. Het duurt niet lang meer voor hij Schotland zal vertrekken om een nieuw leven te beginnen in Amerika.

2. ‘Koning van de Missisippi’ (1880 – 1882)

Verhaalcode: D 91411
Datum eerste publicatie: 10 augustus 1992
Originele titel: ‘The Master of the Missisippi’
Nederlandse publicaties: DE 1993-12, DE Avonturenomnibus 16, OD 53

Dagobert is zojuist aangekomen in Amerika. In een louche saloon treft hij zijn oom Angus, kaartend met Speklap. Samen met de Zware Jongens probeert Speklap later een schat te stelen. Maar Dagobert, Angus (en Willem Wortel!) steken daar een stokje voor. Dagobert gaat op het schip werken. Maar het leven op het water bevalt hem niet. Na een tijdje, na Angus’ pensioen, gaat hij naar het Westen.

3. ‘De schrik van de wildernis’ (1882 – 1883)

Verhaalcode: D 92008
Datum eerste publicatie: 2 november 1992
Originele titel: ‘The Buckaroo of the Badlands’
Nederlandse publicaties: DE 1993-07, OD 54

Op zijn reis door Montana, wordt Dagoberts trein overvallen door de bende van Jesse James. Na een kleine woordenwisseling ligt Dagobert enkele minuten ergens in de wildernis. Hij begint een lange wandeling en komt dan bij een groepje cowboys. Hun leider, Murdo MacKenzie is ook een Schot. Dagobert wordt na een korte test cowboy en krijgt het recht een prijswinnende stier te verzorgen. De McViper Clan, vijanden van de MacKenzies steelt deze stier. Dagobert ‘Buck’ zet de achtervolging in en ontmoet onderweg Theodoor Roosevelt.

3-A. ‘De cowboy-kapitein van de Cutty Sark’ (1883)

Verhaalcode: D 98045
Datum eerste publicatie: 11 december 1998
Originele titel: ‘The Cowboy Captain of the Cutty Sark’
Nederlandse publicaties: DD 1999-27

Dagobert reist naar Indonesië om twee van zijn longhorns te verkopen aan een plaatselijke sultan. Aan boord van de Cutty Sark — een beroemd vrachtschip dat thee vervoerde op de Chinese Zee — leert Dagobert veel over het zeemansleven. Na een lange tocht komt hij aan in Tandjong Priok, een stadje in de buurt van Batavië; de hoofdstad van Nederlands Indië. Dagobert ontmoet snel Mangkunagara de vijfde, de sultan van Djokja. De sultan is van plan om de stieren de kopen voor de Karapan Sapi, de jaarlijkse stierenreis in Madoera. De winnaar wordt overlaten met eer. Vanachter een gebouw in de buurt staan de sultan van Solo, Pakubuwana de negende samen met zijn woordvoerder. Ze naderen de sultan en na een onderlinge twist besluiten ze te kijken hoe snel de stieren van Dagobert zijn. Maar tijdens de test raakt Dagobert bewusteloos en wordt wakker ergens in jungle van Java. Dagobert ontmoet Willem opnieuw en gaat samen met kapitein Moore achter de daders aan. Hier ziet hij ook hij ook enkele vreemde natuurverschijnselen.

4. ‘De koning van de Koperheuvel’ (1883 – 1885)

Verhaalcode: D 92083
Datum eerste publicatie: 1993
Originele titel: ‘The King of the Copper Hill’
Nederlandse publicaties: DE 1994-02, DE Avonturenomnibus 19, OD 54

Dagobert keert terug naar Montana en stort zich daar op de mijnbouw. Op een dag ontmoet hij Howard Rockerduck, de vader van John D. Rockerduck. De geldmagnaat helpt Dagobert met het claimen van een akte. Maar dit verloopt niet helemaal gladjes. Uiteindelijk, als alles eindelijk goed verloopt krijgt Dagobert een brief van thuis. Er is een groot familieprobleem gaande in Schotland. Dagobert moet onmiddellijk komen.

5. ‘De nieuwe heer van kasteel McDuck’ (1885)

Verhaalcode: D 92191
Datum eerste publicatie: 1993
Originele titel: ‘The New Laird of Castle McDuck’
Nederlandse publicaties: DE 1994-03, DE Avonturenomnibus 19, OD 54

Terug in Schotland reist Dagobert in een koets, samen met Ma en Doortje naar het kasteel McDuck. Wanneer ze aankomen zien ze de familie, in gevecht met de Whiskervilles. Deze clan probeert het kasteel van de McDucks in handen te krijgen. Even later staat Dagobert, in een harnas, in gevecht met een van zijn vijanden. Hij weet de Whiskerville te verslaan, maar valt van het balkon, de slotgracht in. Hij sterft in zijn droom. Zo ontmoet hij de oude tak van zijn familie. Ze geven hem steun en moed of het kasteel weer te heroveren.

6. ‘De schrik van Transvaal’ (1886 – 1889)

Verhaalcode: D 92273
Datum eerste publicatie: 1993
Originele titel: ‘The Terror of Transvaal’
Nederlandse publicaties: DE 1994-04, DE Avonturenomnibus 18, OD 55

Na zijn avontuur in Schotland reist Dagobert naar Zuid-Afrika. Bij een diamantmijn ziet hij een eend (later blijkt dat Govert Goudglans te zijn) die bij iemand anders winsten wil stelen. Maar de jongen wordt gesnapt en vastgebonden aan een wilde stier. Dagobert gebruikt zijn cowboytechniek om hem te redden van de dood. Het lijkt erop dat ze vrienden worden, maar ’s avonds steelt Govert alle spullen van Dagobert. Deze zet de achtervolging in en, uiteindelijk wordt Goudglans opgesloten. Nog steeds vindt Dagobert nergens zijn geluk.

6-A. ‘De beschermer van Beulshart Klif’ (1889 – 1893)

Verhaalcode: D 96089
Datum eerste publicatie: 13 december 1996
Originele titel: ‘The Vigilante of Pizen Bluff’
Nederlandse publicaties: DE 1997-11, OD 68

Dagobert besluit naar Australië te reizen, onderweg gaat hij naar Arizona. Hier woont hij een voorstelling van Buffalo Bill bij. Maar de Daltons, een groep criminelen stelen het geld van het circus. Dagobert zet weer eens de achtervolging in om hen vervolgens op te sluiten. Dagobert ontmoet hier ook onder andere Annie Oakley en Phineas T. Barnum. Deze twee zijn beide historische figuren.

7. ‘Het droomverhaal’ (1893 – 1896)

Verhaalcode: D 92314
Datum eerste publicatie: 1993
Originele titel: ‘The Dreamtime Duck of the Never Never’
Nederlandse publicaties: DE 1994-05, DE Avonturenomnibus 18, OD 55

Dagobert bezoekt Australië. Hij ontmoet hier Jabiru, een aboriginal. Deze laat hem een droom zien. Dagobert ziet een slechterik die zijn geluksdubbeltje afpakt. Maar naar een tijdje vindt hij het weer terug. Door deze droom wordt het hem ook duidelijk dat hij naar Klondike moet reizen als hij rijk wilt worden. Dagobert besluit dit dan ook te gaan doen.

8. ‘De argonaut van de Witte Kwelling Kreek’ (1896-1897)

Verhaalcode: D 92514
Datum eerste publicatie: 1993
Originele titel: ‘The Argonaut of White Agony Creek’
Nederlandse publicaties: DE 1994-10, DE Avonturenomnibus 18, OD 55/56

In Klondike gaat het Dagobert erg goed. Hij heeft alleen wel een lening bij Gerrit Gladsnuit afgesloten in Skagway. Met het geld kon hij zijn goudzoekerspullen aanschaffen. Als Dagobert alles bijna heeft terugbetaald wordt hij op een avond neerslagen door Gladsnuit. Hij bindt Dagobert vast aan twee schoorstenen en dwingt hem zijn papieren voor zijn mijn af te staan. Als Gerrit spottend bij de andere op de boot een brief voorleest waarin staat dat zijn moeder is overleden vernietigd Dagobert in enkele minuten het schip. Hij sluit Gladsnuit op en gaat werken op de Witte Kwelling Kreek waar hij zijn eerste goudklomp vindt.

8-A. ‘Bevroren harten’ (1897)

Verhaalcode: D 95044
Datum eerste publicatie: september 1995
Originele titel: ‘Hearts of the Yukon’
Nederlandse publicaties: De 1997-10, OD 67

Dagobert reist naar Dawson met zijn verdiende geld. Dan krijgt hij de horen dat kolonel Steele naar de stad komt. De inwoners klagen Dagobert bij Steele aan om zo later zijn claim te kunnen stelen. Knappe Kitty tekent deze claim persoonlijk. Na een naar avontuur in de sneeuw weet hij uiteindelijk de grond weer terug te krijgen.

8-B. ‘De laatste slee naar Dawson’ (1897 & de jaren vijftig)

Verhaalcode: AR 113
Datum eerste publicatie: juni 1988
Originele titel: ‘Last Sled to Dawson’
Nederlandse publicaties: DE 1996-12, OD 59

Jaren na de goudzoekertijd in Dawson herinnert Dagobert zich nog een voorval: net als hij zijn eerste miljoen heeft verdiend koopt hij van Koenraad Prul een stukje land in Calisota. Hij besluit zijn goudzoekerspullen op de Witte Kwelling Kreek op te halen en te vertrekken naar Dawson. Onderweg komt zijn slee vast te zitten in de Elandnekgletsjer. Hij legt zijn geweer neer als merkpaal om het misschien later nog eens te vinden. Gerrit Gladsnuit komt hier ook achter en wilt er later naar gaan zoeken. Zo krijgt Dagobert het idee om samen met zijn neven terug te keren naar Klondike om de spullen op te halen. Gladsnuit denkt dat het ook waardevol is en gaat er ook achteraan. Later blijkt het alleen uit persoonlijke bezittingen te bestaan.

9. ‘De miljardair van Somber Moeras’ (1898 – 1902)

Verhaalcode: D 93121
Datum eerste publicatie: 1993
Originele titel: ‘The Billionaire of Dismal Downs’
Nederlandse publicaties: DE 1994-12, DE Avonturenomnibus 18, OD 56

Nadat hij zijn eerste grote goudklomp heeft gevonden, betaalt Dagobert zijn schuld af om geen last meer te krijgen van Gladsnuit. Na twee jaar heeft hij een miljoen dollar verdient. Daarna gaat hij in zaken: hij koopt de Whitehorse Bank. Maar daarmee houdt het niet op. Dagobert koopt grote bedrijven over de hele wereld. Als hij miljardair wordt, schrijft hij in een brief aan zijn familie dat hij voorgoed terugkomt. Om te laten zien dat hij nog steeds Schots bloed in zijn aderen heeft stromen, doet hij mee aan de Highland Games, het traditionele jaarlijkse sportfestival. Dagobert is wel goed in de spellen, maar hij doet het niet volgens de methode die de Schotten gewend zijn. Uiteindelijk besluit hij om Schotland te verlaten. Hij gaat samen met zijn zussen naar een grondgebied dat hij heeft gekocht in Duckstad.

10. ‘De bezetter van Fort Duckburg’ (1902)

Verhaalcode: D 93227
Datum eerste publicatie: 7 maart 1994
Originele titel: ‘The Invader of Fort Duckburg’
Nederlandse publicaties: DE 1995-04, DE Avonturenomnibus 20, OD 56

Na zijn grote winsten besluit Dagobert een thuisbasis te kiezen om van daaruit een zakenimperium op te bouwen. Hij kiest daarvoor Fort Duckburg, een nederzetting in Calisota. Het blijkt echter dat het fort een ruïne is waar het hoofdkwartier van de Jonge Woudlopers is gevestigd. Dagobert stuurt hen uit het fort. De Jonge Woudlopers lichten de president in. Maar die verwart hen met de Woudlopersmacht, een leger dat Amerika dikwijls hielp. Zo komt het dus dat de Roosevelt de Ruige Ruiters naar Calisota stuurt. De Ruiters worden in de strijd echter teruggedrongen door Hortensia, en de twee vijanden ontmoeten elkaar. Dan herinneren ze weer wie ze waren (zie de schrik van de wildernis). Dan bouwt Dagobert het Geldpakhuis. Steeds meer mensen komen wonen in Duckburg / Duckstad om werk te zoeken.

10-A. ‘Topdeal in Panama’ (1906)

Verhaalcode: F PM 01201
Datum eerste publicatie: 2001
Originele titel: ‘The Sharpie of the Culebra Cut’
Nederlandse publicaties: DE 2001-13

Dagobert is in Panama om te werken in zijn mijn. Maar op dat zelfde moment is Amerika bezig om het fameuze Panamakanaal aan te leggen. Maar een gedeelte is eigendoom van Dagobert. Om dat Roosevelt en Dagobert vrienden zijn gooien ze het op een akkoordje. Hierbij hopen ze ook een staatsgreep van generaal Esteban te voorkomen.

11. ‘De rijkste eend ter wereld’ (1902-1930)

Verhaalcode: D 93288
Datum eerste publicatie: 11 april 1994
Originele titel: ‘The Richest Duck in the World’
Nederlandse publicaties: DE 1995-09, DE Avonturenomnibus 21, OD 57

Dagobert reist opnieuw naar Afrika, waar hij een enorme misstap begaat. Hij overvalt het dorp van Matumbo en via list en bedrog troggelt hij de man zijn land af. Het dus logisch dat Matumbo wraak wil nemen; hij stuurt een Zombie genaamd Bombie op Dagobert af die hem overal volgt — naar Irak, Rusland en de Noordpool. Na de scheepsramp op de Titanic keert hij terug naar Duckstad waar hij de tweeling Dumbella en Donald, de kinderen van Woerd en Hortensia ontmoet. Hij stuurt ze echter woedend weg en laat, door zijn depressie, al zijn bedrijven sluiten.

12. ‘De kluizenaar van Villa Duck’ (1947)

Verhaalcode: D 93488
Datum eerste publicatie: 31 mei 1994
Originele titel: ‘The Recluse of McDuck Manor’
Nederlandse publicaties: DE 1995-12, OD 57, DE Avonturenomnibus 22

Het is Kerstmis 1947. Donald en de neefjes zijn uitgenodigd om Dagobert te ontmoeten. Donald denkt dat Dagobert al zijn geld in het pakhuis heeft gestoken, en om te bewijzen dat dit niet zo is, laat hij hem zijn fortuin zien. Maar de Zware Jongens hebben hem gevolgd en ze sluiten Dagobert en diens neven op in de bezemkast. Dagobert krijgt weer moed en neemt een gewelddadige wraak op zijn eeuwige rivalen. En zo eindigt het verhaal van een eend die meer heeft dan een pakhuis vol kil, levenloos papier en metaal. Hij ook zijn avonturen.

Meer over Dagoberts levensverhaal

Auteur: (10 augustus 2004, 20:14).